Sunday, September 6, 2009

Hitam

kita semua pernah ada hitamnya. apa perlu kita tuding siapa lebih hitam? kita semua sama dalam satu dua perspektif.- Fynn

Tak kisah sejarah silam kamu yang bagaimana. Saya tak peduli. Tak mahu ambil pusing. Buat apa pandang mereka itu jijik jika dia sudah bertaubat? Benar-benar taubat. Taubat nasuha.

Setiap orang ada kisah hitam sendiri, kan? Saya juga. Tidak tahu kecil besar kisah hitam kamu. Setiap orang ada tahap dia sendiri. Mungkin bagi sesetengah orang, mencuri buah rambutan Pak Cim Tam kampung sebelah dah jadi sejarah hitam. Mungkin ada antara kamu yang mempunyai sejarah bermain di lorong-lorong hitam. Kamu peduli kisah hitam seseorang? Oh, kalau dia sudah insaf, kamu abaikanlah. Ambil sahaja jadi pengajaran buat diri sendiri, keluarga dan teman-teman. Tapi, sila tidak ungkit-mengungkit seperti kuih bangkit.

Kerana saya tidak suka kamu buat begitu, walau bukan pada saya. Dan, saya pasti kamu juga tidak suka orang lain ungkit kisah hitam kamu, kan? Mungkin dulu sebelum pakai fair & lovely, kulit tidak secerah sekarang, kan? *Erk?!*

Okey, saya cuma harap DBKL tidak mengungkit saman saya yang tidak terbayar. Tolong jangan ungkit sehingga ke mahkamah. Ini kan mahu raya. -___-! Fahamilah. OH!

36 comments:

Monkey D Luffy said...

sejarah hitamku adalah kulitku yg hitam

13may said...

takpe...kami bagi tempoh sampai lepas raya :)

sharamli said...

mungkin saman itu buknlah kisah hitam yg akan DBKL lupakan..

hu3

balqissy said...

luffy: pakailah fair n lovely =)

13may: kamu DBKL? wargh~ sila bagi free. tulung2. tulung2..

sharamli: walaupun kisah putih, silalah lupakan -_-!

laki cikgu kimia said...

pastikan amik yg jernih sebagai gantinya ye..

mynameisfahmi said...

orang DBKL suke warna hitam ke??haha.takpe bese nanti ade diskaun byar saman haha

meo188 said...

wah, ape kate byr je saman tue...

idup tenteram.

jgn lupe byr zakat jg... ingatkn diri sendiri jg nie...

take care ye

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• said...

asek itam je...kiash warna-warni la..baru ceria

CAHAYA said...

hitam. memang hitam. takkan boleh jadi putih. betul ke?

tiada siapa suka diungkit. tapi kalau mengungkit tu boleh menyedarkan, buatlah. asalkan bukan niat menjatuh dan memalukan, cukup.

Firol said...

sejarah hitam....takut untuk ditoleh dan lihat

balqissy said...

laki cikgu kimia: baik. saya pun lebih suka pantai yang jernih.. ^.^

mynameisfahmi: bilakah hari diskaun? ada 100% diskaun tak? *berharap*

meo188: tapi, duit tidak tenteram pula. eh, zakat wajib. =)

naddy: dah tajuk dia macam tu... -_-

cahaya: orang cakap guna fair & lovely nih berkesan. orang cakap la...^.^

p/s: tapi, qissy masih tak suka ungkit kisah orang. ntah la nape.

firol: sangat benar. moga taubat diterima. ameen. ^.^

Kuwe said...

jgn mencetuskan.
tragedi perkauman disni.
hahaha.
ops.

sejarah hitam aku.entahlah.

balqissy said...

erk? tragedi pewarnaan semata, encik ^.^

oh, xperlu ungkit sejarah hitam sendiri juga =)

tukangbuatsushi said...

ape peristiwa hitam aku?
aku pn xpasti...
mungkin ade byk...
skrg sume tu dh jd xpenting sbb aku dh berjaye melaluinye...

farah said...

kisah hitam seseorg bleh dijadikan iktibar pada diri sendiri.

:)

balqissy said...

tukangbuatsushi: pergh! tahniah tapi tiada hadiah...
-_-!

farah: mungkin... tap, sila jangan buat demo pula. heh~ ^.^

encik ariff said...

hitam tu xsemestinya negatif.
:P

Hafiz Hamid said...

ngan DBKL pn berkire ke?....=p

zizie ali said...

Syirik Itu Ibarat Semut Hitam Di Atas Batu Hitam Di Malam Yang Gelap! .... (Hadis Riwayat al-Bukhari, Shahih al-Bukhari)

Razman said...

sejarah hitam aku apabila tpkse bhimpit dgn bangla dlm sebuah bas yg sardin...

p/s:aku dgr cte ko handle trip ke singapore..aku nak wat trip kls..so leh email detail trip tu cmne tak kat aku? namzar_88@yahoo.com

Max J. Potter said...

well, black is the color of success.

jubah konvo itu hitam.

not entirely a bad thing, having/wearing/being related to black.

salam ramadhan. *^^*

p/s: ig and nina's new chapter is out.

azuan said...

ada juga hitam3 manis..

en_me said...

dbkl pun nak pasang lampu lap lip warna warni malam raya nanti.. ikiki

PengemisRedha(N.A.Y) said...

betul2...
sy juga ada kisah hitam...
tk perlu nk cite kalau tujuannya nak menunjukkan kita ni sudah benar2 baik skrg kan....
tapi harapnya diambil pengajaran agar org lain tk buat kslhn y sama.

[z@ck] said...

cuba untuk melupakan kisah hitam..
ternyata bukan senang..

John Iverson said...

Ada jgk... dlm proses nk lupa... nnt nk g Singapore bole?

faiq said...

ade peristiwa hitam la bgs..
at least die aja smtg

Faisal Admar said...

DBKL? buang sampah merata tempat ke? er...

balqissy said...

encik ariff: eh, tidak. saya suka warna hitam. *serius* =D

hafiz hamid: dbkl yang berkira dulu =(

zizie ali: oh, memang elak minum air yang ada semut.

razman: ada kau bertukar jadi sardin hitam selepas tu?

max j.potter: jubah UTM colour turquoise. cantik! but, i loves black to =)

azuan: teringat lagu sepuluh budak hitam pula. ^.^

en_me: mintak tnb sponsor please hu~

pengemisredha: kalau boleh diceritakan, silakan =)

zack: ternyata.. seperti penyata saman dbkl -_-

john: silalah lupa. eh? boleh2 dialau2kan sangat ;D

faiq: betul jugak.. tapi, kadang2 malas nak ingat.

faisal admar: oh? parking. hu~ ada 8 saman pending ni =(

StingRay said...

sejarah hitam?



bersunat.cukupla sekali.




ha ha ha

balqissy said...

aah. cukuplah bersunat sekali -_-!

Syahrul Helmi Mohd said...

kenapa 'ungkit mengungkit seperti kuih bangkit' plak? hehe...

balqissy said...

sebab bau kuih bangkit buatkan kita terjungkit seperti main jongkang- jungkit?

khaLifah feDi said...

hitam putih rencah kehidupan !!!

~najihahfaizahazaman~ said...

akak..sy tag akak. jom jenguk skrg! :D

balqissy said...

khalifah: nanti qissy buat entry putih ;)

najihah: err.. tag? insyaAllah. sila bersabar. oh =)