Thursday, April 8, 2010

Sekolah? Best!

Sekolah.


Kawan.


Hurm.. Saya tak ramai kawan. Sedari kecil, kawan-kawan saya kebanyakannya yang sama sahaja. Rasanya pernah saya ceritakan yang saya sukakan perhatian, kan? Ya, itu benar. Sangat! Sebab itu untungnya saya selalu dikelilingi oleh rakan-rakan yang akan anggap saya adik memandangkan fizikal saya yang kecil dan umur yang lebih muda dari mereka. Yeay! =D



Kisah adik beradik angkat bermula sejak saya di tingkatan satu. Semasa perhimpunan, saya selalu beratur di belakang kerana datang lambat. Tapi, akhirnya dikerumuni oleh kakak-kakak senior yang selalu mengusik-usik saya. Saya layankan sahaja kerana seronok diberi perhatian. Heeee~ =D Okey, saya di tingkatan satu sangat-sangat-sangat comot. Pakai tudung sama labuh dengan baju (sekolah agama, harap maklum). Tudung pulak senget-senget. Bulat sahaja muka jadinya. Nak pakai tudung bagi muncung tu memang fail. Senyum sipu-sipu bila diri diusik (malu). Pakai kain sekolah pun saya rasa senget sebelah. Whoops! Hahaha Jadi, bagi senior mungkin mereka merasakan comot itu comel, kot? =P

Sehinggalah, ada seorang akak ni, cantik dan tinggi selalu datang ke kelas saya. Ketika itu, dia di tingkatan 3. Kelas saya bersebelahan koperasi, jadi dia selalu datang ke koperasi setiap kali waktu rehat tiba. Saya jadi takut, sebab saya perasan dia selalu memandang saya sambil tersenyum-senyum. Sampai satu hari kawan saya pass kan surat dari dia yang nak jadikan saya adik angkat dia. Oh, saya takut. Serius! Dah tak rasa comel dah masa tu. Oh! Saya tak balas pun surat itu, tapi lepas tu saya sengaja elakkan diri dari pandang dia. Mungkin dia rasa bosan dengan saya atau apa, lepas tu dia dah buat tak kenal dengan saya sampai dia habis sekolah. Dia sebenarnya bukan lessy ke apa, cuma ikhlas nak jadikan saya adik angkat dia. Bila dah besar sikit, di tingkatan 2, saya rasa rugi pulak tak jadi adik angkat akak tu. Sebab dia memang sangat cantik, dan ramai peminat. Bolehlah menumpang glamour. Ceit! Niat sangat tidak ikhlas di situ. Haha (Lagipun, itulah pertama kali saya dapat surat daripada 'peminat'). Selepas itu, zaman kegemilangan saya dah berakhir sebab mungkin saya dah tak comot (sebut comel) lagi. -_-!


Saya ada dua orang kawan baik, iaitu Suzie dan Ita. Kami ini semenjak di tingkatan satu sehingga di tingkatan 3, wajib sekelas kerana kami berada di kelas khas yang tidak akan di susun mengikut keputusan peperiksaan. Malangnya, kerana status kelas itu yang dipandang tinggi oleh masyarakat sekolah, kami di-anak-tiri-kan oleh rakan-rakan perempuan setingkatan di asrama. Sampai sekarang, saya tidak tahu kenapa. Kami hanya kami. Bertiga. Jadi, kami hanya menggedik bertiga, menangis pun bertiga. Hanya di asrama. Tapi, itulah. Kata orang, bila kurangnya satu benda, akan ada lebihnya di tempat lain. Di sekolah, kami ramai kawan ;) Kerana, kami rapat dengan kawan-kawan lelaki. Lagi sekali, kerana fizikal yang kecil, saya digelarkan kecil atau Cheq. Ita dan Suzi lebih ayu orangnya berbanding saya. Saya kan comot. Kasar sikitlah, kot. Sempoi sahaja. Tapi, seronok. Sebab, mereka bertindak sebagai abang kami. Apa yang salah, ditegur. Saya selalu jadi bahan rujukan bila mereka ada masalah-masalah serius cinta monyet dengan girlfriend-girlfriend mereka. Tapi, masalah jarang ada. Mereka kan playboy hingusan. Hahaha =P


Senyum dan ketawa jadi rutin. Gaduh-gaduh, merajuk-merajuk, lari keliling bangunan sekolah, organise BBQ yang terlebih happening sampai kena tangkap dengan Teacher dan Ustaz Wan, Kumat & Arif yang ajar jadi Mc Guyver (kantoi dengan Cikgu Naza), pergi pecah masuk bilik LK, belajar lukis kartun (dengan Madang n Zuber), baca Blues Selamanya (Amir supplier tetap), lepak kat tangga, lepak makan ABC lepas korang habis kawad sampai tersembur (Ops!) hahaha, pergi ketuk Paeh tidur dalam bilik stor masa orang lain sembahyang Zuhur jemaah, teka-teki mesti nak hari-hari, Peija dengan dia punya masalah cinta dengan Mc Long (akhirnya Apis kebas) -_-!, Zeri yang suka nak tahu pasal orang perempuan sebab semua adik beradik lelaki, Raja yang suka pura-pura blur tapi perli orang tahap dalam punya. Kumat yang cool dengan motor 125z. Madi Lapis yang selalu korang kutuk, tapi selalu back up saya =)) Madi Itik yang hebat, tapi tetaplah itik =P. Paeh, Apeh, Zeri dan Peija yang selalu buat kelas tak pernah rasa bosan, tapi buat si kecil selalu kena marah kerana terlebih gelak dengan kuat semasa cikgu mengajar di depan (takkan lupa kes Cikgu Zawaiyah tu). Hahaha =D Ustaz Che Ku pulak suka paksa sama-sama berdiri atas meja sebab tak siapkan kerja sekolah Arab. Ita dan saya terperangkap dalam 'lif' (bbukan if sebenar). Suzie dan Kumat gaduh, lepas tu mesti nak cari siapa? =P Time kita plan nak pergi Redang, sampai sanggup buatkan surat rasmi (tipu-tipu) untuk bagi kat parents saya, tapi akhirnya cancel pada hari nak pergi tu jugak sebab saya tak jadi pergi (berjam-jam cakap telefon dalam tandas) +_=


Terima kasih kerana menceriakan hari-hari saya di sekolah. Nak tulis lagi, rasanya tak akan habis. Kalau sekarang, terima kasih datang raya, tapi korang mesti nak datang sampai dua tiga kali.. Semalam, hari ni, esok bla bla bla Hahaha (P/s: Amir, Apis, Kumat dan Zeri, ye ini) Tapi, datanglah. Datanglah lagi dan lagi. Saya suke sangat! =) Dan, sampai sekarang rasanya setiap kamu yang saya kenal masih sama. Korang tahu tak, ayah pernah marah sebab setiap kali raya, tak ada kawan perempuan datang rumah? Tapi, takpe. Tahun ni datang lagi, ye. Kita repeat cerita dulu-dulu lagi sekali. Mesti gelak jugak punye. Kan? ;)



p/s: Oh, nama-nama yang disebutkan ini adalah rakan-rakan sekolah saya selaku penjaga tidak rasmi saya. Semua abang! Yeay! Sebab, saya lgi muda dari mereka setahun dan confirm kecil. Semasa saya di tingkatan lima, berat saya tak sampai 30kg. Sekarang? Hish, jangan tanya --_--

p/s2: Oh, kawan-kawan saya di Matrix dan UTM jangan sedih pula. Mungkin ada update series Drama Queen? Heh~

8 comments:

CAHAYA said...

trip down memory lane. boleh kasi senyum lebar. :)

alhariesz said...

;p huhu

snh said...

sy budak baek cheq

izaFiza said...

hee..zmn skola mmg besh..=p

Shukri Mohd Ali said...

hehe...zaman skola...memori...lalala~

balqissy said...

cahaya: lebar sangat2 =D

alhariesz: potong lidah kang . =D haha

snh: haha ops, termengumpat pulak dalam ni. maap! =D

izaFiza: hehe semua zaman pun best, kan tapi? =D


shukri: sgt memori, kot? tua2 dah memasing =D

Adila said...

wahhh!!!
sy plak xpandai nak buat kwn
susah gak ek? hehe~

balqissy said...

U r one of my friends now ;)