Thursday, July 30, 2009

Ujian

Kadang-kadang, Allah menguji kita dengan ujian kesusahan dahulu untuk memantapkan iman di hati, sebelum DIA menguji kita dengan ujian kesenangan pula, yang akhirnya membuat ramai insal alpa padaNYA.


Sentiasa bersyukur apabila dikurniakan nikmat Allah. Dan, sila jangan kamu mengeluh apabila di berikan segala macam ujian kesusahan dari DIA. Tolong. Tolong tidak berputus asa daripada pertolongan DIA.

** Jika kamu diberikan gelas, dan diisikan separuh air di dalamnya, sedangkan kamu amat dahaga ketika itu. Apa yang bermain di fikiran? Adakah separuh gelas yang kosong atau separuh gelas yang penuh terisi? Fikir-fikirkanlah dan selamat beramal. =)

20 comments:

John Iverson said...

Sama saja.... setuju ngan kamu sis... di beri kita ujuain yg berat sebelum dia memberi nikmat kesenangan

Faisal Admar said...

of coz bayangkan penuh terisi :D

balqissy said...

john: dan, nk lepaskan diri dr ujian susah tu, susah sangat nk redha,kan? hhaha

faisal: hahaha nasib baik x tanya dalam bulan puasa,kan? =P

StingRay said...

"Jika kamu diberikan gelas, dan diisikan separuh air di dalamnya, sedangkan kamu amat dahaga ketika itu. Apa yang bermain di fikiran?"


DEYYY MACHA...aku order sirap bandung..apasal kasi air kosong setengah gelas?

balqissy said...

deyyy.. duit mana duit? tarak bayar, lagi mau air bandung ka? hu~

Faisal Admar said...

haha mindset kena kuat di bulan puasa :D

balqissy said...

faisal: baik. sedang cuba kawal nafsu makan sekarang. diet. diet. oh~ *lemah*

dark said...

erghhh~ tgk gelas tu cantik..lalala..
optimis > byk lg air tu..
pesimis > aduhh! air tu dh nk abess..
optimus prime > autobot! transform! zetzetjetzet! (jd gelas)..huhuhuu..

balqissy said...

dark: lebih baik autobot transform jadi tangki air. dapat juga jadi penadh air hujan =P

~najihahfaizahazaman~ said...

i love this!
satu peringatan yg padat dan ringkas..
thanx sis~!

meo188 said...

Kehidupan
Album :
Munsyid : Inteam (duet bersama Nazrey Raihan)



Kesenangan mendatang tak akan selamanya,
begitula selepas susah ada kesenangan,
seperti selepas malam datangnya siang,
oleh itu waktu senang jangan lupa daratan..

Gunakan kesempatan untuk kebaikan,
sebelum segalanya terlepas dari gegaman,
kelak menyesal nanti tak berkesudahan,
apa gunanya sesalan hanya menekan jiwa..

Jangan difikir derita akan berpanjangan,
kelak akan membawa putus asa pada tuhan,
ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
setelah kabus berlalu pasti cerah kembali..

Ujian adalah tarbiah dari Allah,
apakah kita akan sama ataupun sebaliknya,
kesenangan yg datang selepas kesusahan,
semuanya adalah nikmat dari Tuhan..

Nur Azila Yahaya said...

ujian bersesuaian dengan kemampuan kita..
jangan kita sesekali menderita kerananya..harus bersyukur...

Basuh Baju said...

selamat beramal? mcm kat hot fm je..haha

aku nmpk separuh penuh..sbb aku fikiran positif!

balqissy said...

najihah: sekadar ingatkan diri sendiri =)

meo188: whoa! ada nasyid. dan,oh. nnt sy dgrkan. terima kasih =)

nur azila yahya: benar. benar. tawakkal namanya. kot.

basuh baju: ada tiru sikit. (tapi, part itu sahaja) haha

Kuwe said...

whoaa aku tanak jd durhaka tanpa sedar.haih.

Budak Pensel said...

aku mahu Islam Malaysia bersatu..

bersyukurlah, dan bersatulah..

bukan berpolitik memanjang

eh lari topik lak

en_me said...

me insaf dgn kekurangan n kelemahan diri me yg inih.. salamm akak balqissy itteww

balqissy said...

kuwe: derhaka dengan sedar pun tak nak juga.

budak pensel: saya mahu makan coklat, tapi tak nak naik berat badan dan, tak perlu keluarkan wang.

(oh, lari topik juga.maaf)

en_me: salam en_me. eh, sila panggil adik balqissy jika kamu sudah insaf, ye. =)

BabYpose said...

Alhamdulillah. Thanks Qissy. Peringatan yg bermakna, memang tough :)

balqissy said...

alhamdulillah, dan InsyaAllah... peringatan bersama. tapi, saya tak tough. kecik sahaja orangnyer hehehe~