Saturday, April 11, 2009

Kata Lelaki VS Fikiran Perempuan

Dua hari lalu, saya menonton satu cerita. Tajuknya : He's Just NOT That Into You. Ilham daripada sebuah buku yang tidak pernah saya tahu kewujudannya sebelum ini. Mungkin, akan mencarinya kemudian sahaja.


Cerita-nya berkaitan dengan kata lelaki dan tafsiran akal perempuan. Oh, jauh berbeda sebenarnya. Baru saya tahu. Dan, Oh. Sungguh. Sungguh-sungguh akal fikiran saya berputar ligat dari awal cerita itu bermula sehingga ke akhirannya. Dan, betapa saya tidak setuju dengan akhiran cerita itu.

Sign.

Lelaki dan perempuan. Masing-masing tertarik pada satu sama lain. Tapi, tak semua orang tertarik pada setiap orang yang ada di muka bumi ini. Ada yang kita suka pada dia, tapi dia tak suka pada kita. Ada yang kita sangatlah tidak suka pada dia, namun . . . ~haish~ Kalau kita berjumpa dengan orang yang suka pada kita dan kita juga suka pada dia, Alhamdulillah. Semoga, itulah jodoh yang telah Allah aturkan.

Cerita tadi. Ia menceritakan bagaimana seorang perempuan suka menenangkan kawan perempuan mereka dengan beri harapan palsu. Kami yang perempuan ini tidak berdaya untuk memberitahu pada seorang rakan, yang he is just not that into you!! Ya, saya juga sama. Dan, maaf, kawan. Jika sebelum ini nasihat saya kadang-kadang sedikit menipu untuk jaga hati kamu. ~oh~

Satu lagi. Isi penting cerita ini. Fikiran perempuan yang suka salah anggap dengan perlakuan seseorang lelaki. Semuanya dianggap sign. Isyarat cinta? ~Emmmm . . Geli kot guna perkataan ni.~

Kalau lelaki itu belikan kamu ubat semasa kamu sakit.
Kalau lelaki itu bayarkan minuman dan makanan semasa keluar bersama.
Kalau lelaki itu suka habiskan masa bersama kamu.
Kalau lelaki itu selalu ada temankan kamu bila kamu susah hati.
Dan, even . . .
Kalau lelaki itu selalu mahu kamu online bersama-sama.


Tapi, yang sebenarnya. Semua itu tak boleh dijadikan panduan buat perempuan bahawa itu tanda-tanda lelaki sukakan kamu. Oh. Tolong! Tolong jangan salah faham. Kerana, kalau lelaki itu buat semua itu hanya atas dasar kawan.


"Kita kan kawan."


Tanggungjawab seorang kawan terhadap kawannya yang lain. Sama seperti kawan perempuan kamu buat bila dengan kamu. Kerana, dia juga kawan. Jadi, silakan kamu jangan perasan lagi. Betul cakap saya wahai encik-encik lelaki, kan? Dan, cik-cik perempuan. Kalau kamu perasan ada orang suka kamu, jangan percaya kata hati. Kononnya, ya. Selalu kawan perempuan kamu cakap begini, " Oh. Kita ni macam . . . macam boleh tahu kot kalau ada orang suka kita." Hahaha memang ayat perasan itu. Tak boleh lagi macam itu, tau?~tegas~

Saya tak tahu sama ada saya betul atau salah. Ini hanya pendapat saya buat masa sekarang. Kamu cuba jawab saya.

Yang lelaki : Apa kata kamu?
Yang perempuan : Cuba utarakan apa yang kamu fikir.

Boleh,kan?


Tambahan ++ Kesimpulan : Cik-cik perempuan, kalau nak tahu orang itu suka kita atau tidak, hanya lamaran sahaja boleh diterima. Kalau setakat sign2 itu, jangan dilayan. Itu kamu seorang-seorang perasan sahaja,tau? Tapi, kalau lamaran playboy? Haish~ Susah juga,kan? Sebab itu, tak perlu cari boyfriend. Kita terus kahwin,nak? :)

27 comments:

afif said...

eh x laa mmg i sukakan u, ini bukan signs dah ni, ohohoo..

kak den said...

huhuhu nurul,that story has recall my 7 years back memories..all the talking and all the suffering.i've been rejected by him but rite now, it seems that the thing will goes instead...i'm gonna kick him into the dustbin

jessica alba said...

aku dipaksa komen untuk ke seribu kali..si blogger ini telah mengacukan pisan di tengkukku...huhuhuu..nk meramaikan komen la tu..makanya aku kena tukaq la nama len plak..ala2 ramai yang komen page dia..kasi la dia perasan glemer sket...td aku guna nick "kak den" lani nk tukaq jd jessica alba plak la..pastu tukaq lg jd org len..suma ni aku buat sbb terpaksa..huhuhuhu inlah yg dikatakan for the sake of friendship huhuhuhu

kak ton jual ikan masin said...

eh jessica alba..dia acukan pisan ka pisang???hehehehehe(sebenarnya aku telah mengomen komen sendirik)..nurul yg paksa..ala2 havoc gitu..

ciare (^_^)v said...

hye balqissy :) thanks visit blog kite :)

wahh really informative blog right here =D

balqissy said...

afif: Oh saya malu ~blush~

kak den: oh.kalau lah saya tulis entry ini 7 tahun yang lampau . . tentu tong sampah tidak diperlukan sekarang

jessica alba: kak den tipu!!! oh?silap pula. jessica alba tipu!!!~seperti pelik apabila ku menaip namamu wahai jessica alba~

kak ton jual ikan masin : ape punya nama la kak den oii.. :P ahaha
tapi, terima kasih kerana komen. sayang kak den.nanti upah peluk eah :)

ciare(^_^)v: hye back :) your welcome.
hehe saje mencurah apa yang didalam kepala. :P

[re-arrange] said...

Utk perempuan: kalau nk tau sign2 yg laki tu berikan/tunjukkan, kene compare dgn apa yg dia buat kat membe2 dia / org yg lain. tak semua sign2 itu salah..

kalau dia sll temankan bila susah hati, tp dia sll temankan membe len bila yg len pn susah hati..

maka itu jadi normal.

kene carik sign yg lain dr yg lain, maka dari sign itu bolehlah dikatakan btol, dia sukakan kamu.

e.g: kalau sll2 dia tak ajak gi jamming, tetiba dia ajak sekali perempuan utk teman - maka kemungkinan besar ianya sign. Pride laki2 bila bwk awek ke jamming sekali - tunjuk dgn membe2.

Sbnrnya, kalau tanak pasan, bole tanya je kat laki2 tu. "nape awak buat camni/camtu dgn sy? sanggup bersusah payah?" ada stgh2 laki takut nk confess.

so tny cmtu, bole la tau cmne. either dia confess, tergagap2, blushing, or mmg dia jwb "saje, best kwn baik dgn awk.."

trigger je lah.

terus kahwin je pun susah gak... oh but that will need another long entry to be posted..

balqissy said...

[re-arrange]: hurm..itulah, siapa suruh saya ini seorang yang perasan. ~oh~ Jadi, sekarang ini, saya sudah tidak mahu perasan lagi. Oh, bertanya? Heheh... kamu kan lelaki gentleman. Silalah beritahu kami ~wink2~

tranzquelizer said...

no comment

amu mejie said...

salam kunjung tuan tanah kedaung cik balqissy...:D..alf syukran coz sudi singgah myteratak buruk tu...

waa....mnrik post ni eh..tp kalo laki da caring gitu..x berdosa untuk anda nak perasan sbb laki tu xkn wat something yg x biasa dia wat hatta untuk dirinya sndri melainkan dengan berperasaannn....ngee~~

little yaya said...

nak tengok cite tue!!! =(

btw,tanx sbb visit my blog..link exchange?

tukangbuatsushi said...

hahaha...
igt ni zaman bile nk pakai sign2 camtu...
come on la gals...
dun easily trust guy...
aku ckp sbb aku pn laki...
tggu org tu lamar or kawen trus je...
sng cite...

SpeedTech said...

nice blog...
lagi bagus and menarik kalu beli weblog www.namaandasendiri.com
macam2 boleh wat dlm blog tu nanti.. wat duit pun boleh...

klik sini... hanya Rm50 setahun... berbaloi... http://www.asiahoster.com/index.php?ref=luzonsavana

balqissy said...

tranzquelizer: itukan comment. eip, terima kasih :)

amu mejie: sama-sama. eh? memang tidak berdosa. tapi, perasan? oh. saya malu sudah. haha

little yaya: silakan pergi nonton. sangat best.oh.
eh, ya. link exchange ... :)

tukangbuatsushi: Oh, itu yang saya cuba beritahu perempuan-perempuan ini sebenarnya. ahaha terima kasih.

SpeedTech: Oh, terima kasih atas pujian dan pelawaan. Dan, oh. setakat ini mahu menumpang blogger dahulu sahaja. :P

whitesideterritory said...

just watch the movie
great plotted film
and 90 % of the content
potrays the true life

esha . stella said...

well , i saw the movie just now .
yea , it was awesome ;)
just kick their ass . For the losers i mean ;)
btw , i like the point of view in Islam .
nothing could be more true than that .

balqissy said...

whitesideterritory: hurm.thats why i end up confuse and curious bout myself right now. ~0h.Haish~

esha.stella: terasa seperti menyepak punggung sendiri pula.
adeih.sakit~oh!~

katunX said...

hem...*sambil berfikir*

balqissy said...

berfikir apakah encik katunX?

hams said...

hey girl,,this is me!
aiyok..i was just planning t0 write ab0ut da muvie in my blog, tp nurul da letak pulak. sigh.

hehe..
it was a very nice muvie that i watch. very sincere.
but in my experience, th0se guys were n0t just giving me signs, but they admit their feelings and called themselves my bf.
at d end 0f da day, they act like we're neutral-no heart feelings. they are leaving questi0nmarks in my mind-were i being dumped or what???

well, rejecti0n is n0rmal, aite..haha

but t0 tell u da truth, of all th0se guys, there's 0ne man that leaves a very 'undeleteable' footprints in my heart. and as far as i concerned, until n0w, the man's eyes still sh0wing l0ve t0 me each time we met, even he d0es n0t say it verbally.

s0,, miss balqissy, he's just n0t that int0 me, 0r what??=)

ha... peningla tu. cian nurul!lol

p/s: visit my blog at ladyboss-hams.blogspot.com f0r m0re details!~wink~

aiMi`s said...

tgk cite tuh ngan sape?
x ajak aku.. kecik hati ku...
kate x mo tgk cite omputih..
hukhuk.. x pe la. eden redha jerk..
neway nice page.. and teruskan skema anda tuh di dalam page.. huk huk...

balqissy said...

hams : lelaki memang seperti itu. jadi, kamu jangan layankan sangat. Mereka suka buat perempuan perasa. syuuuh~ buang jauh-jauh babes.

aimi: who0ps, semangat boikot aku dah xkuat la syg. adesh, sian ko. dulu aku beria tak nak, eks. sory2. oh, next sat, kita dating yerk. ~wink~

balqissy said...

hams : lelaki memang seperti itu. jadi, kamu jangan layankan sangat. Mereka suka buat perempuan perasa. syuuuh~ buang jauh-jauh babes.

aimi: who0ps, semangat boikot aku dah xkuat la syg. adesh, sian ko. dulu aku beria tak nak, eks. sory2. oh, next sat, kita dating yerk. ~wink~

sourplum said...

nk tgk citer nih
bile la ade org nk share kt dc++

balqissy said...

sourplum: sila sabar menunggu jika begitu =)

hajar said...

hajar ni..ak nk movie tu blh ke?plzz..mcm menarik je

balqissy said...

hajar~~~ lama xdg cerita kamu.
adeish.. aku tgk movie la syg. xde dvd.sory