Sunday, December 12, 2010

Confuse

Confuse. Tiada kaitan dengan fuse. atau con-man.

Hidup manusia ni tak pernah lari dengan perkataan confuse, kan? Ada sahaja benda yang kita tak boleh nak fikir dengan terang, jelas lagi nyata.

Kenapa?

Sebab akal manusia tak pernah sama. Jadi, perbuatan manusia pun berbeda-beda. Apatah lagi komunikasi yang pelik-pelik hendaknya. Cakap dah guna bahasa Melayu, tapi otak tak mampu mentafsir sebab maksudnya masih beda.


Kecil-kecil, pening fikir macam mana nak pujuk mak ayah belikan itu ini. Masalah besar kalau tak sempat siapkan kerja sekolah. Risau benar cikgu cubit. Ouch! Sakit. Sangat.

Dah belajar tinggi sikit, ponteng kelas biasa sahaja.
Tak hirau kena marah atau denda.
Mak ayah walau dekat di hati, tapi jauh dari mata.
Lecturer tak kira, asalkan ada kawan tolong tanda. =)

Tapi, fikir pasal nak pilih siapa jadi teman special buat pening kepala.
Dating sini, dating sana, tiba-tiba macam rutin pula.
Haish!

Habis peringkat main-main. Masalah tak pernah juga surut. Confuse macam badai melanda. Sibuk nak jadi dewasa, konon hilang masalah. erk?!

Pusing kanan. Pusing kiri. Intai belakang. Pandang depan. Nampak jalan semua lurus sahaja. Tapi, semua gelap. Selagi tak teruskan, cahaya hijau, atau merah tak kan kelihatan.

Nak kerja? Nak jadi apa?
Kahwin ke? Diri dah sedia?
Belajar? Sampai bila?
Makan? Sedap! Jom!

7 comments:

princeduyong said...

gunakan fikiran akal...fikir sedalamnya... ;)

mynameisfahmi said...

hmm..dlm hidup ni mmg banyak dilemma.tapi kite still kene buat pilihan.tetapkan pendirian,insyaAllah God will help u..

faiq said...

jap ag aku bce ko nyer entry k... :)

Adila said...

*sigh*

byyyyyykkk sgt nak kena fikirkan :(

go with the flow! haha
ni dah kes parah malas nak plan psl slalu klo plan xjdi je :(

Kuwe said...

perghh.

cantik ayat cantik bahasa. dalam betul sajak dia.

snh said...

jom

balqissy said...

princeduyong: terima kasih ;)

fahmi: kan? tawakkal, InsyaAllah =)

faiq: bace sekarang, please =P

adila: plan dr DIA lagi terbaik =D

kuwe: sajak? mane? erk!

snh: jom. jom. jom.