Friday, February 5, 2010

UM: Hujan yang Gersang

Mia berlari-lari anak. Dia keluar daripada perpustakaan tadi masih berpanas. Sehingga iris matanya yang tidak tahan silau matahari itu terpaksa di tapis menggunakan kaca mata hitam ala Paris Hilton. Parking di UM yang agak terhad menyebabkan keretanya diparkir agak jauh. Selang tiga minit berjalan, gerimis mula bermanja-manja dengan Mia.

" Ah, harus cepat!" gesa hati Mia sambil mula mengorak langkah dengan lebih laju. Kaca mata hitam itu ditanggalkan. Silau matahari bertukar gelap gelita. Gaya masuk longkang kalau Mia masih meneruskan style Paris Hilton di hari hujan.

. . .

Sambil Mia memandu untuk pulang ke kolej, hujan makin lebat mencurah bumi. Kelajuan wiper di tahap ketiga.
" Damn." Sebut Mia perlahan. Teringatkan yang dia sehingga ke hari ini masih belum mempunyai kad akses pintu pagar kolej. Nampaknya terpaksa menapak jauh dari parkir ke kolej. Payung? Itu pilihan terakhir Mia kerana sememangnya Mia jarang amat membawa payung. Dan, hari ini memang Mia tak punya payung. Jadi, payung nampaknya memang sudah tiada dalam list.

SAmpai di parkir yang jauhnya 400 meter daripada pintu pagar kolej, Mia memerhati hujan sambil berdoa agar berhenti seketika. Oh, doa Mia mustajab. Hujan bertukar gerimis kembali. Apalagi, Mia pecut. Tak sampai 50 meter Mia berjalan, hujan sekali lagi mencurah-curah turun. Oh, sangat seketika. Fikir Mia. *Sedih* T.T

Tap, Mia teruskan juga perjalanan dengan lari-lari anak ke pagar kolej. Habis lencun Mia disimbah hujan. Risau. Guruh berdentum di langit. Kilat sabung menyabung. Hujan lebat yang amat. Terasa seperti mahu ribut. Mia fikir, dia harus mandi. Pesan emak, kalau kena hujan, harus segera mandi supaya dapat elakkan demam. Mia berjalan laju-laju ke kamar. Segera capai tuala dan menuju ke bilik air. Pelik. Senyap. Lantai kering. Sunyi. Gersang.

Mia hairan. Berdebar-debar pun ada juga. Biarlah, mandi dulu. Lepas tu, baru sambung berdebar-debar.

Mia menggigil-gigil. Sejuk bermandi hujan umpama sejuk bermandi salji kah? Oh, mungkin sejuk hujan perlu bahagi seribu kali sejuk salji. Mungkin. Mia bukan pernah mandi salji pun. Mia buka pili air. Tiada satu titis air pun yang keluar. Mia mencuba dengan lebih kuat. Masih tiada. Mia cuba pili kamar mandi sebelah. Sama. Mia ke tandas pula.

Aaargghhhh! Mia terus lari keluar!

. . .

Mia gigit jari.
Lompat naik katil.

Ah, ngantuk.

Berselimut.

Hujan masih lebat diluar. Dum Dam Dum Dam. Bunyi atap bagai bunyi papan mercun di bakar, tapi bilik air masih gersang!

UM kena catu air pasal tak bayar bil**! Geramnya saya!!!!!!!!

**Ok, tipu. Syabas buat hal. Ada paip bocor atau apa entah. Tapi UM satu hari tak ada air and budak international yang tinggal kat kolej ni sepatutnya dah biasa dengan toilet kering pun buat gaya jakun guna toilet time tak de air. B****k!